България и Турция започват изпълнението на общ проект за подобряване на

...
България и Турция започват изпълнението на общ проект за подобряване на
Коментари Харесай

България и Турция започват изпълнението на общ проект за подобряване на сигурността в пограничните райони

България и Турция стартират осъществяването на общ план за  подобряване на сигурността в пограничните региони.  Дейностите по него ще бъдат финансирани по Програмата за трансгранично съдействие „ ИНТЕРРЕГ VІ-А ИПП България – Турция “ 2021-2027 , оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Проектът „ Повишаване на потенциала и възстановяване на съдействието на правоприлагащите органи на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол, Одрин и Къркларели в  региона на миграцията “ е на стойност 1,7 млн. евро . Предвижда се по него да бъде закупено модерно съоръжение за структурните звена на сътрудниците, ангажирани в  противодействието на незаконната миграция, както и да бъдат извършени взаимни образования , демонстрационни действия и работни визити за обмяна на опит сред вътрешните министерства на България и Турция.

Целта е да се  реализира по-ефективно действие на системите за ръководство на миграцията  и процедурите по даване на леговище от двете страни.
Договорът за осъществяването на плана ще бъде връчен през днешния ден от 11:00 часа в Експозиционен център „ Флора “ в Бургас от заместник-министъра на районното развиване Ангелина Бонева и заместник-министъра на вътрешните работи Ивелина Дундакова. На събитието ще участват и генералният консул на Република Турция в Бургас Т олга Оркун, и представители на локалната и централна власт в района.

Границата сред България и Турция е с дължина близо 288 км с настоящи гранични контролно-пропускателни пунктове Капитан Андреево – Капъкуле, Лесово – Хамзабейли и Малко Търново – Дерекьой. Общата повърхност на зоната на  трансгранично съдействие обгръща към 29 000 кв./км.  В България тя съставлява 14,99 на 100 от цялата територия на страната, до момента в който в Турция е 1,58 на 100, се показва в резюмето на програмата „ ИНТЕРРЕГ “ 2021-2027 година.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР